XV. NAPS Medzinárodný ekumenický koncert 2019

Aj v roku 2019 vyvrcholila letná kultúrna sezóna v Bratislave medzinárodným ekumenickým koncertom, ktorý organizoval Inštitút NAPS – Naše Aktivity Pre Slovensko. Charitatívne a nekomerčné podujatie, ktoré umením spája a prehlbuje dialóg medzi národmi a náboženstvami, podporilo v jeho doterajšej histórii už mnoho domácich i zahraničných osobností.

image

Ekumenický koncert, ktorý sa tradične koná pod záštitou hierarchov piatich najväčších kresťanských cirkví a židovskej náboženskej obce na Slovensku, sa v roku 2019 uskutočnil v nádherných priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave v nedeľu 22. septembra 2019. Otvárací príhovor slávnostného večera poskytol Mons. Ján Orosch, trnavský arcibiskup a predseda Rady Konferencie biskupov Slovenska pre ekumenizmus, ktorý na príklade viacerých katolíckych svätcov vyzdvihol obetu vlastného života ako formu jedinečného spôsobu ekumenizmu.

image

„Dnešný koncert chce byť posolstvom, ktoré nás dvíha v kontemplácii kamsi vyššie – k Stvoriteľovi,“ povedal počas koncertu zakladateľ a riaditeľ Inštitútu NAPS, Peter Solej a slovami Biblie parafrázoval, že ľudia na podujatie neprichádzajú vyhľadávať či až hádzať do seba kamene – akoby niekto z nás bol bez viny – ale naplniť ruky láskou, prosbou i vďačnosťou.

image

Na podujatí vystúpili viacerí poprední slovenskí umelci. Medzi nimi spevácky zbor Lúčnica, ale aj operní sólisti: Marianna Gelenekyová, Alena Kropáčková, Roman Krško či Pavol Remenár. Spevy východných kresťanov ponúkol Kvintet sv. Michala Archenjela, ale aj svetovo známy Zbor sv. Efréma z Budapešti. Židovskými spevmi obohatila koncert Karin Sarkisjan, rodáčka z Arménska. Celý ekumenický večer v Redute doprevádzal orchester Sinfonietta Bratislava pod dirigentskou taktovkou popredného slovenského dirigenta Adriana Kokoša.

image

Moderátorom ekumenického koncertu bol aj v tomto roku obľúbený slovenský moderátor a držiteľ anketového ocenenia OTO, Ľubomír Bajaník. Poslanie koncertu, ktorého záznam odvysiela RTVS na programe Dvojka 1. novembra 2019, podporili aj tentokrát nielen predstavitelia cirkví, ale i diplomati viacerých krajín. Záver podujatia patril už tradične požehnaniu hierarchov kresťanských cirkví a modlitbe zástupcu židovskej náboženskej obce.

image

Záštitu nad NAPS ekumenickým koncertom 2019 prevzali:

Jeho Excelencia Monsignor Ján Orosch,
trnavský rímskokatolícky arcibiskup
a predseda Rady Konferencie biskupov Slovenska pre ekumenizmus,

dôstojný pán Ivan Eľko,
generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku
a predseda Ekumenickej rady cirkví v Slovenskej republike,

Jeho Vysokopreosvietenosť vladyka Ján Babjak,
arcibiskup prešovský a metropolita Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku,
člen Kongregácie Svätej Stolice pre východné cirkvi,

veľadôstojný pán László Fazekas,
biskup Reformovanej kresťanskej cirkvi v Slovenskej republike,
a podpredseda Ekumenickej rady cirkví v Slovenskej republike,

Jeho Blaženosť vladyka Rastislav,
arcibiskup prešovský a metropolita
Pravoslávnej cirkvi Českých krajín a Slovenska,

vážený pán Pavol Traubner,
čestný predseda Ústredného zväzu Židovských náboženských obcí na Slovensku.

Mediálnymi partnermi podujatia v roku 2019 boli:

Rozhlas a televízia Slovenska,
televízia TA3,
Tlačová agentúra Slovenskej republiky,
týždenník Slovenka,
portál výveska.sk

Fotoalbum z podujatia

Reportáž televízie TA3

Rozhovor v televízii TA3 o podujatí