2. augusta 2019

Melchitský gréckokatolícky patriarcha na oficiálnej návšteve Slovenska

image

Melchitský gréckokatolícky patriarcha Antiochie a celého Blízkeho Východu, Jeho Blaženosť vladyka Youssef Absi, prijal pozvanie metropolitu Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku, arcibiskupa Jána Babjaka SJ a v úvode augusta 2019 pricestoval na viacdňovú návštevu Slovenskej republiky.

image

Zakladateľ NAPS Peter Solej sprevádzal predstaviteľov miestnych cirkví počas programu, ktorý sa uskutočnil v Hlavnom meste SR Bratislave. Patriarcha Absi sa v sprievode svojho hostiteľa stretol s predstaviteľmi slovenských rezortov zahraničných vecí aj kultúry, ako aj s osobitným vyslancom EÚ pre náboženskú slobodu. Hlavnými témami rozhovorov boli možnosti vzájomnej spolupráce a postavenie Kresťanov na Blízkom Východe.

image

Spolupráca Inštitútu NAPS s Melchitským gréckokatolíckym patriarchátom sa začala už v roku 2010, kedy sa vtedajší patriarcha zúčastnil aj NAPS Medzinárodného ekumenického koncertu, pravidelnej každoročnej aktivity inštitútu. V roku 2012 sa NAPS zároveň stal historicky prvým zahraničným partnerom Al Liqa´a – medzinárodného centra dialógu – ktorý melchitský gréckokatolícky patriarchát vybudoval v Bejrúte.

Archív správ